Robotika: Bronzérem és ami mögötte van

Bronzérmet szereztünk tanítványaimmal, Kuller Mátéval és Hökkön Szilárddal , a győri Széchenyi István Egyetem csapatával a Szakmák Európa-bajnokságán az ipari robotika kategória első magyar résztvevőjeként. Elképesztő siker és eredmény ez számunkra. De van még egy dolog, ami miatt oktatóként végtelenül büszke vagyok erre.

Robotika

Hogy mi az, amire még büszke vagyok az elért eredmény mellett? A tanítványaimra! A siker egyik legfontosabb kulcsa ugyanis az volt, hogy a hallgatók a magas szintű elméleti ismereteiket valós gyakorlati megvalósításban is képesek voltak megmutatni, méghozzá versenyhelyzetben, szép eredménnyel. A versenyre való felkészülési időszakban nagyon sokat tanultunk, készültünk. Ezen kívül nagy hangsúlyt kellett fektetni a csapatmunka kialakítására is, hiszen ez is kiemelkedő fontossággal bírt nem csak a verseny, de a későbbi karrierjük szempontjából is. Az versenyen résztvevő hallgatók elhelyezkedéséhez is jó ajánlólevél volt ez a verseny, mind a ketten olyan meghatározó élményeket szereztek itt, hogy ezzel gyakorlatilag megalapozták a szakmai jövőjüket. Ez be is következet, mikor mindketten elnyertek egy-egy állást az általuk választott munkaadónál robot programozói munkakörben. Egyetemi oktatóként pedig számomra ez a sikerességem egyik fokmérője: diákjaim sikeres szakmai jövője.

Az egyetem két versenyzőjét Bíró István, a FANUC Hungary Kft. robotapplikációs mérnöke kísérte el.

„ A szakember szerint a magyar csapat valósággal berobbant a versenyre, hiszen a Széchenyi-egyetem hallgatói az első magyar szereplést rögtön felejthetetlenné és érmessé tették egy nagyon erős, tapasztalt mezőnyben. „

„Ehhez egyrészt az egyetem és az oktatójuk részéről magas szintű szakmai felkészítés volt szükséges, de a két fiatal hihetetlen elszántsága is kellett. A magyarok tehát beléptek a kapun, a FANUC célja pedig az, hogy olyan támogatást biztosítson, amellyel a következő évek versenyzői is legalább ilyen eredményesek lehetnek”

A versenyről még többet ide kattintva olvashatnak.