Robotfolyamatok modellezése a felsőoktatásban

A Howmet-Köfém Kft (és jogelőd intézményei) és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara immáron hetedik éve működik együtt különböző kutatási és oktatást segítő projektekben. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a közel 8 millió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ és a pneumatikai labor fejlesztésére használnak fel. A programon dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntőt mondott, Katus István a Howmet-Köfém kft ügyvezető igazgatója és Prof. Dr. Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja pedig szervezeteik szemszögéből mutatta be az együttműködés prioritásait.

A „Robotfolyamatok modellezése a felsőoktatásban” megnevezésű projektben a laboratóriumi és oktatási anyagok kiegészítése, korszerűsítése volt a cél, egy ipari gyártósor létrehozásával az intelligens gyártás folyamatainak modellezésére. Az ipari folyamatok megjelennek a BSc, MSc és posztgraduális szintű oktatásában, ezzel is közelítve a hallgatók gyakorlati tudását a cég által képviselt igényekhez. A projekt során új laboratóriumi berendezéseket telepítettek és új tanterv dolgoztak ki. Ehhez az oktatóknak is meg kellett ismerniük az új hardverek ipari alkalmazási lehetőségeit, hogy az ipari igényeknek megfelelő tananyagot dolgozzanak ki.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a résztvevőket és megjegyezte, hogy egy kihívásokkal teli időszak dacára is azt látja, hogy a stratégiai együttműködések újabb tartalmakkal tudnak megtöltődni. Kiemelte, hogy „a mostani támogatás is arról szól, hogy a Howmet-Köfém és az Óbudai Egyetem együttműködésének nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van, a cél pedig a diákok lehetőségeinek növelése és annak az üzenetnek a megfogalmazása a fiatalok felé, hogy van értelme itthon maradniuk, vagy máshonnan idejönniük Fehérvárra, mert ez a város az egyetemét és az iparát tekintve is jó szakmai és egzisztenciális jövőképet tud számukra adni.” Hangsúlyozta, hogy az egyetemek nemzetközi ranglistáján kiemelkedő helyet ért el az Óbudai Egyetem, ahova évről évre egyre többen jelentkeznek. Megjegyezte, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az elmúlt években szintén komoly fejlődésen ment keresztül, az infrastruktúra és a hallgatói létszám növekedésben is, ami a város iparának nagyon fontos tényező. Köszöntője zárásaként megköszönte a Howmet-Köfém több éves partnerségét, amely akár a duális képzésben, akár a szakmai programokban évről-évre megtestesül.

Katus István, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója beszédében megjegyezte, hogy az elsők között voltak a székesfehérvári vállalatok között, akik fontosnak érezték, hogy az egyetemi oktatás támogatásába a helyi gazdasági szervezetként bekapcsolódjanak. Kiemelte, hogy ennek immáron hetedik éve, és összegszerűen közel 150 millió forintnál járnak, terveik szerint még hosszú éveken keresztül szeretnék támogatni az egyetemi kart. Az iparvállalatoknak, köztük a Howmet-nek is az a célja, hogy ezeknek a projekteknek a finanszírozásával elősegítsék, olyan mérnökök kerüljenek ki az egyetemről, akiket azonnal tudnak alkalmazni. Elmondta, hogy jelenleg is vannak duális hallgatók a cégnél, akiket támogatnak szakmai fejlődésükben, hogy minél több gyakorlati tudást halmozhassanak fel, amely a későbbiekben vagy náluk, vagy más cégnél hasznosulhat. Az ügyvezető igazgató arra kérte az egyetemi kart, hogy a következő évben is keressék meg a céget olyan projektötlettel, amit támogatni tudnak az alapítványon keresztül.

Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja megjegyezte, „hihetetlenül jó az az attitűd, amit felénk tanúsít a cég.” A műszaki felsőoktatás támogatása hozzájárul az eszközbázis, a műszerpark bővítéséhez. Megjegyezte, ez a kiváló céges hozzáállás, nagy felelősség is egyben, hiszen ezt jó befektetésként kell kezelni, hogy az oktatáson keresztül segíthessük a cégeket. Köszönetet mondott a hetedik évben is elnyert támogatásért, amely hozzájárul, hogy korszerű legyen a felsőoktatás, a képzésünk.

Dr. Széll Károly egyetemi docens egy rövid prezentációban foglalta össze milyen hasznosan tudta használni az egyetem a támogatást. A gépész, informatikus, villamosmérnök hallgatók már az egyetemen, a robotechnikai központban, vagy a pnemutaikai laborban megismerhetik a cégek által használt technológiákat. Beszélt arról, hogy három oktató cellával (fanuc vezérlővel) sikerült bővíteni a labort, amellyel már 12 fő oktatása is megvalósulhat az ipari robotizálási szakmérnök képzéssel. Beszélt az első szakmai sikerekről, hogy a robotlaborban szerzett ismereteknek köszönhetően a hallgatók megnyerték a tavalyi FANUC Olimpiát, valamint a sikeres hallgatói helytállásról luxemburgi világversenyen. Végezetül megemlítette, hogy január 18-án az egyetemi kar egy ipari robotikai tematizáltságú műhelykonferenciát szervez.