Első magyar FANUC Olimpia, avagy, minden egy új oktatóval kezdődött

2020 júliusában lezajlott az első FANUC Robot Olimpia versenye, amelyet megelőzött egy kemény robotikai felkészülés, de egyben új kapukat nyitott meg számos fiatal előtt.
Első magyar FANUC Olimpia

Kép forrása CNC Média

2020 júliusában lezajlott az első FANUC Robot Olimpia versenye, amelyet megelőzött egy kemény robotikai felkészülés, de egyben új kapukat nyitott meg számos fiatal előtt.

Az első ilyen megmérettetésen a győztes páros az Euroskills, Szakmák Olimpiájának grazi versenyén mérkőzhetett meg Európa legjobbjaival a FANUC Robot Systems Integration szakmájában. A nyertes páros pedig a Széchenyi István Egyetemről, hallgatóim közül került ki.

2020 tavaszán lehetőség nyílt szabadon választható tantárgy keretében robotprogramozással és robotikával foglalkozni a győri Széchenyi István Egyetemen. Hökkön Szilárd és Kuller Máté fél év áldozatos munkájának eredményeképp július 8-10. között megnyerte az országos válogatóversenyt.

„ Hallgatóimnak a Robottechnika tantárgy hallgatása közben tetszett meg ez a technológia, aztán egy félévvel később felvettek egy erre épülő szabadon választható tárgyat is, melyet én tartottam. Célomul tűztem ki az egyetem iparvállalatokkal kötött kapcsolatainak megerősítését is. Az első benyomások, a gyakorlás lehetősége és a valódi ipari alkalmazások példái meggyőzték a hallgatókat arról, hogy a témával érdemes és kell is foglalkozni, hiszen a jövő az automatizálásé. A verseny lehetősége pedig csak egy újabb érv volt a kitartó gyakorlás és a témában való elmélyülés mellett. „

A csapat a vizsgaidőszak végével minden idejében a felkészülésre kezdett fókuszálni, amelyet én koordináltam. A hallgatók kérdéseikkel, problémáikkal bármikor kereshettek, igyekeztem mindenben segítségükre lenni és rendelkezésükre állni.

Az eredményük pedig önmagáért beszél.

Felkészülésünket kivételes mértékben segítették a FANUC szakemberei, Bablena András és Bíró István, akiknek ezúton is köszönetet szeretnék mondani a támogatásért.

További köszönet illeti Bagdi Attilát, aki a verseny megszervezésében végzett áldozatos munkájával hozzájárult a magyar fiatalok nemzetközi vérkeringésbe történő bekapcsolódásához.

A versenyről videós összefoglalót itt nézhetnek meg.